donderdag 3 december 2009

3 December



Vandaag gelukkig wel op tijd voor ontbijt en een warme douche. De helft van onze medebackpackers slaapt nog, omdat zij tot laat in de nacht zijn gaan stappen. Wij hadden al andere plannen in ons hoofd voor de volgende dag dus we stonden op tijd op.

Met de gedachte een nieuwe 'strippenkaart' te kopen bij de metro gaan wij naar het loket. Toch nog erg onduidelijk maar het was gebeurd. Zo gezegd zo gedaan gaat Michael eerst door het poortje, daarna na de kaart te hebben aangegeven gaat Robin. Oei! Een oude Russische vrouw dringt op de een of andere manier voor met haar kaartje voor de scanner te leggen (terwijl ik voor haar in het poortje sta), waarna er iets misgaat en er een alarm loeit. Een mollige vrouwelijke controleur in een veel te klein hokje blert (Russisch natuurlijk) door haar luidspreker. Ik loop vragend naar haar toe, vragende of ze Engels spreekt. Met wat gejauw en gezeur stuurt ze me terug naar het ticketloket. Hier aangekomen vind ik een even zeurderige en totaal niet behulpzame dame die mij gewoon niet verder kan helpen. Erg geirriteerd probeer ik uit te leggen dat het alarm afging en dat ik naar het loket werd gestuurd. Gelukkig kwam er een slecht sprekende student aan die mij wat hielp en ik even later uiteindelijk door het poortje het perron op kon.
Het metrosysteem is best wel slim bedacht, en helemaal niet moeilijk te begrijpen. Met een klein plattegrondje van het netwerk en wat tekensvergelijken komen wij al gauw aan op de plaats van bestemming. St. Isaac's kerk weer! Maar deze keer wel open. Maar het zou geen dag in St. Petersburg zijn als er niet weer iets misging. Na duidelijke COLONNADE te hebben gezegd tegen de kassadame krijgen wij 2 tickets voor het MUSEUM. We wisten eigenlijk al dat het niet zou gaan werken, maar toch probeerden we naar boven het COLONNADE op te gaan, helaas ging het niet want we hadden toch echt een MUSEUM ticket... Nou ja je weet nu eenmaal hoe het gaat, we gingen terug, kregen het geld terug (zonder moeite deze keer) en kregen het goeie ticket.

Een leuke wenteltrap leid naar boven de kerk-dinges. Wow! Best wel een mooi uitzicht hierboven! Wel erg koude wind, maar dat weerhoud Michael er niet van mooie foto's te schieten.
Hierna waren we van plan naar een railway museum te gaan, dus we hoopte op allemaal mooie treinen. We pakken de Lonely Planet erbij, kijken op het te kleine kaartje, en kiezen een van de mogelijke straten. We kozen wel de goede weg, maar liepen mistens 2 keer zo ver door. We vonden een informatiekaart op straat (erg handig) en kozen de goede weg. Daar aangekomen lijkt het museum niet echt een museum te zijn, maar meer een soort van kantoor. Gelukkig zijn er twee railway musea in Petersburg. Het ongelukkige was dat de 2e keuze railway museum op de plek was waar we eerst uitkwamen bij de infokaart. We lopen dus weer helemaal terug en beginnen onze knorrende magen te voelen.
Hongerig lopen we een klein restaurantje in en eten wat warms (de rijst smaakte alleen een beetje raar! Hopen dat we niet ziek worden). Eenmaal aangekomen op het goede railway museum is het alweer donker als we naar 'binnen' gaan. Het is een buitenlucht museum met allemaal oude Russische treinen. We komen een Russische treinfanaat-student tegen die ons het een en ander uitlegt, waarna hij zelf zn gang gaat en foto's maakt. Het ziet er allemaal wel gaaf uit, zeker een wagon waar een nucleaire raketlanseer-toestand opstaat. Echt de Sovjet tijd dit!

Eenmaal uitgekeken besluiten we onze visa registraties op te halen bij het visa service bureau. Hierna kijken we wat rond op zoek naar een internetcafe, waar we dit typten! We gaan nu de foto's uploaden, hopen dat het lukt! :D

p.s. aan de rechterkant van de blog staat een linkje naar de Picasa website waar meer van onze foto's te vinden zijn.



2 December

Uiteraard beginnen we de woensdag met een simpel ontbijtje.. althans, Michael dan, Robin was een beetje laat met opstaan; 12 uur. Maar dat is in feite 10 uur (het is 2 uur later waar wij zitten) dus best een redelijke tijd.. maar toch de laat voor een ontbijtje en een warme douche! Eenmaal klaar begeven wij ons (met de metro uiteraard) naar de St. Isaac kerk waar je, naar horen, een mooi uizicht over St. Petersburg hebt. Maar helaas! We waren vergeten, ofja het is ons nooit verteld, dat al van dat soort musea etc gesloten zijn op woensdag! Woensdag rustdag dus.

We besloten maar een (aardig stevige) wandeling te maken in de richting van Peter & Paul fortress. Geen idee eerlijk gezegd waarneer het is gebouwd en waar het voor dient, maar verder ook niet erg boeiend. Zag er wel mooi uit. Even lunch in een cafe in het fortress, was erg lekker. Vooral ook lekker om binnen te zitten! Het is toch wel koud zo in de buitenlucht de hele dag, zeker met die gure wind. Ik denk dat de gevoelstemperatuur een beetje slingert tussen het vriespunt en 4 graden. Eenmaal ons buikje vol is begint het al donker te worden, dat is dus rond half vier al. Voorderest lopen we nog wat in de ronde nabij de Nevsky Prospekt (de grootste laan in Petersburg). We konden het helaas niet laten om bij de McDonald's te gaan eten, we hadden er gewoon te veel trek in. Na wat friet hebben we nog wat Russische Vodka gedronken in de bar, waarna we terug gingen naar het hostel.