zondag 6 december 2009

6 December

Bedankt voor alle leuke reacties!!! We zullen proberen om alles up to date te houden, soms is dit lastig omdat in elk hostel waar we tot nu toe zijn geweest geen USB aansluiting is om de camera op aan te sluiten. In de stad Perm zijn meer dan 111 doden gevallen bij een brand in een club, volgens mij word er morgen een dag van nationale rouw afgekondigd en vinden er herdenkingen plaats.

Lekker uitgeslapen want pakjesavond was laaaaaang!.. *Kuch* Eigenlijk gingen we al om 12 uur naar bed maar het sliep gewoon te lekker. We hopen dat sinterklaas een goed feestje in Nederland heeft gegeven! Zal vast wel, die oude rakker! Maar goed. We (Michael: Robin alleen) stonden om 1 uur op(Michael al om 11 uur). Tja wat valt er eigenlijk te vertellen van vandaag. We wouden eerste onze tickets voor de transsiberian treinreis ophalen bij het treinstation. Even zoeken dus weer met de metro, maar zo gebeurd want we zijn er inmiddels goed in geworden russisch te vergelijken. Eenmaal aangekomen bij het loket na een halfuur zoeken (staat nergens hoe het station heet, he hebt er namelijk een paar dicht bij elkaar). Eindelijk loket gevonden is ie dicht! Blijkt dat het loket maar 10 minuten open is om de 2 uur! Nou we waren dus een halfuur te laat, en we hadden geen zin om te wachten. Tickets konden we ook ophalen bij een ander station dus gingen we daar maar heen... dat was het plan dan. Na een UUR hadden we nog steeds de ingang van de metro niet gevonden. Echt vreemd! De metro waar we uitkwamen was alleen maar een uitgang! Blijkt dat ingang aan de overkant van de grote laan te zijn (kleine deuren dus moeilijk te zien). Zo hebben we wel gemerkt dat de vriendelijkheid van de politieagenten best wel varrieerd. De eerste die we vroegen sprak geen engels en had ook geen zin ons verder te helpen. De volgende agent wees ons wel de weg.. ofwel probeerde hij, hij stuurde ons helemaal verkeerd. De 3e agent sprak geen engels, maar wees wel goed. Nu het al een uur later was, dus dichtbij het donker worden, besluiten we binnenin het kremlin te gaan.

Na weer een controle voordat we door de 'muren' van de kremlin konden, waren we er dan! Dus hier word Rusland geregeerd!.. Ziet er wel mooi ui, maar zoals altijd mooier van de buitenkant dan binnenkant. (Binnen is het natuurlijk wel lekker warm, wat het dus balanceerd!) Het is vandaag waarschijnlijk -2 ofzoiets, maar de wind maakt het zoals gewoonlijk gevoelstemperatuur -5, erg kil dus! We lopen overigens nog steeds in dezelfde kleren (excl. onderbroeken, sokken) dus we maken ons nog geen zorgen. Eenmaal we uit het kremlin zijn is het donker en zijn we bevroren. We gaan dus weer lekker in de metro en opzoek naar een intercafe om foto's (en videos; wat dus niet lukt) te uploaden en blog bij te werken. We zoeken ons weer de tandjes, erg vermoeiend! Dit kost ons zeker de helft van de dag! Met drie kaarten in de hand worden we er niet wijzer van waar we nu eigenlijk zijn.

Na even zoeken zitten we in de goede lange straat. Inmiddels uitgehongerd lopen we eerst een restaurant binnen om te bunkeren. Het blijkt een erg sfeervol restaurant te zijn, met goed en redelijk goedkoop eten, wat trouwens erg snel word bereid! In rusland is het normaal brood bij het eten te nemen (we denken als voorafje). We nemen dus de gok en bestellen er wat brood bij. Dit is erg simpel een paar sneetjes en kleine pistoletjes met wat (kruiden?)boter erbij, goed om te maag te stillen tot het eten er is. Michael heeft bbq spareribs met friet en Robin kiest als voorafje (natuurlijk het kan niet anders) NOODLE SOUP, en als maincourse kip shish kebab met gebakken aardappels. Trouwens wel wat groente erbij om het gezond te houden. (Elke ochtend een appeltje bij het ontbijt btw) Na het eten zoeken we het internetcafe op, wat ons weer wat tijd kost. Dus ja! Zie hier het resultaat!

5 December

Vandaag hebben we lekker uitgeslapen tot een uurtje of 12. Nadat we ontbeten en gedouched hadden trokken we er te voet op uit naar Red Square (het Rode Plein). Het is inmiddels al wat kouder geworden merken we, sneeuw is op de daken en auto's ook al aanwezig, handschoenen en muts hebben we gelukkig meegenomen.

Op Red Square hebben we onze ogen uitgekeken, een enorme rood-bruine muur kathedralen en een schaatsbaan.(Vaak word gedacht dat het St. Basil's kerk het kremlin is. In feite hoort dit niet eens bij het kremlin! Een kremlin is als het ware een muur met daarin verscheidene gebouwen, kerken met daar omheen een muur. In de geschiedenis vormde dit vaak het begin van een stad, ofwel het centrum). Wat meteen opvalt zijn de zeer grote hoeveelheid bruidsparen, ze zijn allemaal met hun limosine naar Red Square gekomen om foto's te maken. Er staat een file van limo's, van ford- tot aan hummer-limo's. We hebben de St. Basil's Cathedral van binnen bekeken en zijn toch weer tot de conclusie gekomen dat het er van buiten toch mooier uitziet (deels omdat we niet zo religieus zijn aangelegd). Ook hebben we de Armory bezocht, wat zich in het Kremlin bevindt, hier is een strenge controle op wapens of explosieven, dus de tassen moesten weer eens opengemaakt worden. In de Armory staan veel mooie artifacten tentoongesteld, waaronder gouden koetsen en wapentuig. Helaas was het te laat om nog een rondje door het Kremlin te lopen dus gingen we terug naar het Rode Plein om hier deze in het donker te aanschouwen. Het Kerst gevoel komt bij ons wel naar boven, kerstbomen overal!

4 December

Vandaag moesten we "vroeg" opstaan (9:30) omdat we naar naar Moscow gingen. Nadat we de tassen hadden gepakt (1 grote rugtas en 1 kleine "dag rugtas" perpersoon) gingen we per metro naar het metro station Moscovskaya. Hier wachtten we op de bus naar het vliegveld, wat een ongelovelijk gedoe zeg met 2 rugtassen. Eenmaal op het vliegveld aangekomen was het even zoeken naar de juiste incheck-balie want dat gaat nu eenmaal niet zo snel als niks in het Engels is aangegeven.

Na 1 uurtje vliegen arriveren we in Moscow, waar een taxi van het hostel (Napoleon hostel) al klaar staat. Helaas komen we in een file naar het centrum terecht waardoor de tocht 2 uur(!!!) duurt. Voordat je bij de ingang van het hostel bent moet je nog 4 verdiepingen per trap omhoog, dat is niet niks met al de bagage. Uitgeput komen we dan ook aan in het hostel, het is veel ruimer dan in St. Petersburg. We hebben meteen onze visa's laten registreren (want je moet je in elke stad waar je langer dan 3 dagen blijft laten registreren), gelukkig kon dit in het hostel zelf gedaan worden. We hebben vandaag heerlijk gegeten in een typisch Russisch cafe-restaurant (genaamd Tepemok) waar ze heerlijke pannekoeken met allerlei lekkernij erop verkochten (hotdog, caramel en banaan met chocolade).

's Avonds hebben we met wat hostel-genoten poker gespeeld, vodka en bier gedronken tot diep in de nacht. Helaas hebben we geen enkel potje gewonnen en hebben de Oostenrijkers de 200 Roebels(van ons, 1000 Roebels hele pot) in de wacht gesleept.