donderdag 25 maart 2010

Hanoi

De eerste dag in Hanoi hebben we lekker rustig aan gedaan. Eerst de treintickets naar Sapa van het station gekocht, daarna hebben we volgens de lonely planet een wandeltocht door het oude centrum gedaan langs verschillende bezienswaardigheden. We hebben onderandere een speciale houten brug, een paar tempels, moderne ijzersmeden (met lasapparatuur) en veel winkels gezien. Het is hier net als in Ho Chi Minh City extreem druk in het verkeer, extra lastig is dat je hier op de weg moet lopen omdat het trottoir vol zit met mensen, scooters en koopwaar.

De 28ste vertrekken we richting Sapa waar we een paar dagen willen gaan hiken in de bergen (waaronder de hoogste berg van Vietnam) en naar de heuvel stammen.

Ha Long Bay

's Ochtends ziet het weer er al niet super uit. Het regent een klein beetje en de hemel ziet er grijs uit. We worden opgehaald bij het tour agency waar we de tour naar Ha Long Bay (baai van de neerdalende draak) hebben geboekt. Het is zoals altijd helemaal vol in het busje. Na een rit van twee uur, de gebruikelijke stop en nog eens twee uur komen we aan bij de haven van Ha Long. Hier staan nog eens veel meer touristen dan we eigenlijk (stom om te denken) hadden verwacht. Het uitzicht over de baai is niet super, we zien eigenlijk niks door de mist en het slechte weer.


Nadat we in groepjes zijn opgesplits; mensen die 1 dag gaan, 2 dagen en 3 dagen, gaan we de boot op. Wijzelf gaan 2 dagen en slapen dus een nachtje op de boot. De boot zelf ziet er prachtig uit, een van de 500 die er hetzelfde uitzien. Er zijn drie dekken; het zonnedek (wat geen toepasselijke naam is voor dit weer), het restaurant en de slaaphutten. We eten eerst wat lunch en leren de medepassagiers kennen; twee Nieuw Zeelanders, twee Engelsen, twee Chinezen en een Duitser. Ondertussen voert de boot stilletjes vanuit de haven de baai in..


Als we klaar zijn met lunchen gaan we het zonnedek op. We zien nog niet heel veel door de mist. Dit maakt het wel erg mysterieus. We kunnen een beetje de silhoueten zien van de mooie karstbergen. Het lijkt net een vallei die onderwater is gelopen. Na anderhalf uur varen komen we aan bij een van de bergen waar de grootste grot is die er te vinden is in de baai. Gelukkig is het weer een beetje opgeklaard en kunen we al stukken meer zien. De grot ligt wat hoger in de berg en er is een mooi uitzicht over het stukje baai heen. Hierna springen we in een kayak en kunnen we zelf een stukje van de baai verkennen; er zijn meerdere grotten waar je heenkan. Erg leuk om te doen, het ziet er allemaal wonderlijk uit. Als het donker begint te worden gaan we weer de boot op waar we dineren en na wat gekletst te hebben ons hutje ingaan om te pitten.



De volgende dag is eigenlijk niet een hele dag. We voeren met de boot door de baai heen. Het weer is een stuk beter dan gisteren en we kunnen nu erg ver zien. We voeren een paar uur en komen aan bij Cat Ba island. Hier zetten we een iemand af die verdergaat voor een nachtje op het eiland. Dit doen wij twee niet maar we worden wel om mysterieuse reden verplaatst naar een andere boot. Deze brengt ons terug naar de haven van Ha Long waar we lunchen (hier worden we weer naar een andere groep verplaatst aan tafel) en daarna teruggaan naar Hanoi.

Hoi An, en tussenstop Hanoi

Vanaf Nha Trang nemen we voor de eerste keer een slaapbus. We hebben het ongeluk als laatste de bus op te komen en dus de slechtste plaatsen te hebben; achteraan, onderin met 5 mensen naast elkaar in krappe ligstoelen. Wel een grappige ervaring.

Om half 8 's ochtend stoppen we voor een hotel in Hoi An. Er komt iemand de bus in die gelijk probeert mensen het hotel in te leiden. Wij hebbeng een hotel geboekt dus nemen we het aanbod aan van 10 dollar voor een kamer. Dit is erg goedkoop, er zit warm water bij, een tv, airco en twee lekkere bedden. Voordat we de stad gaan verkennen slapen we eerst nog een paar uurtjes, een slaapbus is niet zoals een normaal nachtje slapen.

Soort van uitgerust gaan we op pad het oude centrum van Hoi An. In de jaren 'weetikniet' beheersde de Fransen Vietnam. Ook gebruikten de Chinezen dit stadje, vlakbij de zee en aan een rivier, als handelspost. Hierdoor zie je een mix van Franse en Chineze huisjes staan. Erg leuk om te zien al die oude huisjes. We kopen een ticket waarmee we uit een aantal dingen kunnen kiezen om te zien; zoals een van de tempels, oude huizen en workshops. Het is niet een erg groot stadje en zijn dus gauw uitgekeken. 's Avonds eten we in een restaurantje langs de rivier waar het trouwens erg sfeervol is. Ook geeft Michael iets te veel fooi (5 keer de rekening).

De volgende dag boeken we een tour naar My Son, een oud tempel complex uit de Champa tijd. Deze is zo ongeveer rond het Khmer rijk en het onstaan van Angkor in Cambodja. 's Ochtends worden we opgehaald om 8 uur en rijden we met de bus naar het complex. Het is aardig druk in de bus zoals we eigenlijk al een beetje hadden verwacht. My Son is erg in verval geraakt en was in onze ogen niet erg interessant, gewoon omdat we al zoveel tempels van elke soort hebben gezien dat het niet al te bijzonder meer is. Toch proberen we zo mooi mogelijk foto's te maken.


Om 1 uur in de middag zijn we (gelukkig) alweer terug in Hoi An waar ons al een bus staat op te wachten die ons naar Hanoi, de hoofdstad, zal brengen. Met de bus rijden we naar Hue waar we overstappen om de echte slaapbus. Het is weer een erg ongemakkelijke ervaring, maar toch beter dan een normale bus. Voordat we gaan slapen stopt de bus trouwens en kunnen we een lekker hapje eten. Als de bus de volgende ochtend stopt in het drukke Hanoi staan er gelijk al veel taxi's en brommers ons op te wachten die ons allemaal erg graag willen vervoeren. We nemen de taxi wat naderhand een erg slecht besluit lijkt. Omdat de taxi erg klein is zet de chauffeur onze grote tassen op de passagiersstoel naast hem neer, voor de taximeter! Hierdoor zien wij niet dat de meter veelste snel gaat. Aan het einde van de rit moeten we 5x meer betalen dan normaal gesproken. We kunnen er niks tegen doen want de meter zegt dat het zo is. De chauffeur zegt dat we zijn bedrijf maar moeten opbellen als we klachten hebben. Tegen onze zin in betalen we maar..
Als we hebben ingecheckt in een, weer goedkoop, hotel hebben we nog de hele middag voor ons. We zijn alleen in Hanoi omdat hier de tour naar Ha Long Bay start. Omdat we nog niet de dingen die er te zien zijn in de stad willen bekijken, besluiten we naar de film te gaan. Onze keuze valt om Alice In Wonderland. Een erg mooie animatiefilm en een wederom goeie Johnny Depp. We nemen avondeten in een restaurantje in een van de drukke straatjes dichtbij ons hotel. Later op de avond gaan we nog even naar een internetcafe waar we ons nog even vermaken.

Vinpearl Island waterpark! (Nha Trang)

Vandaag gingen we dus naar Vinpearl Island, the pearl of Vietnam. Dit is een eiland waar je jezelf makkelijk een dagje kan vermaken en zelfs een nacht kan verblijven. Dit laatste deden we niet.
Om ongeveer 9 uur stappen achterop twee brommerrijders en gaan we naar het begin van de kabelbaan die ons naar het eiland zal brengen. Gelukkig hebben we de tickets voor het eiland al in het hotel gekocht zodat we niet in de grote rij (drie mensen hooguit als je ongeluk hebt..) hoeven te staan. Het is een lekker ritje en is de grootste kabelbaan ter wereld over water heen.

Eenmaal op het eiland aangekomen kijken we eerst even rond. Er zijn ook een paar attracties zoals een kleine achtbaan en een misselijk makend toestel (waar we later ingaan). De rest is eigenlijk meer voor kleine kinderen en zijn trouwens ook nog niet open. We komen echter voor het waterpark waar veel gave glijbanen zijn en het grootste golfslagbad van Azie. Soort van tikibad in het groot. Er zijn veel glijbanen waar je met een rubberband af kan, ook een die lijkt op een halfpipe. Voor de eerste keer is het toch wel spannend haha :) Aan het eind van de dag voelen we onze geschaafde ruggen wel van alles. Een erg geslaagde dag!