woensdag 3 februari 2010

Ko Tao (Updated 05/02/2010)

(05/02/2010)
GESLAAGD! Gisteren konden wij ons PADI Open Water (temporary) certificate halen en zijn wij nu officieels Divers!

Gisteren weer vroeg opstaan voor onze laatste 2 trainingsduiken. Deze keer voor het echt! Om 7.15 vertrekken we met de boot naar onze eerste bestemming: White Rock. Na een hoofdtelling en korte briefing; er word ons verteld wat er gaat gebeuren onderwater en dat we er 'cool' uit moeten zijn omdat er een cameraman(!) meegaat. Hierna moeten we onze equipment samenstellen, vastmaken en controleren. Ditis een makkie en gaat dus erg goed. Als we onze 'buddychecks' hebben gedaan; Michael controleert of bij Robin alles goed zit en werkt en andersom, leren we een nieuwe entreetechniek het water in. We leren de 'dead mexican'. Bij deze manier van het water ingaan sta je met je rug naar het water toe, met je enkels op de rand en laat je je gewoon achterover vallen. Je blaast je BCD (het vest waar alles aan vastzit, en wat je kan op kan blazen dmv je luchttank) vol en na naar de boot te hebben gesignaald dat alles Ok is zwem je een stukje zodat de volgende kan. Dit is nu al onze favoriete entree manier!

Als iedereen het water in is doet we een '5 point descend' en duiken naar een diepte van 15 meter. Het ziet er allemaal prachtig uit. Een grote rots met daarop koraal en tal van vissen, alen en andere wezens. We gaan zitten op de oceaanvloer (bijna op een Indian Walker, ofwel scorpionfish, ofwel een vis die erg pijn doet als je erop gaat zitten) en moeten onze masker af- en opdoen. Ook dit gaat allemaal super. Hierna moeten we ons masker vol laten lopen met water, en balanceren op de punten van onze fins. Ook oefenen we navigeren met een kompas. Als al dit gedoe voorbij is gaan we een lekker stuk 'zwemmen'. De totale duik duurde 45 min.

Na een 'oppervlakte-interval' van een uur, even lunchen en natuurlijk de tank verwisselen, gaan we voor een tweede duik naar divesite Twin Peaks. We duiken weer naar beneden en oefenen het masker op- en afdoen, en zweven in midwater. Hierna weer zwemmen en gaan we, na een safety stop op 5 meter voor 3 min (preventie tegen decompressieziekte), even naar het oppervlak. We zwemmen naar een speciaal aangelegde boei toe en moeten een voor een met een instructeur een 'Controlled Emergency Swimming Ascend'. Bij deze noodopstijging naar het doen we net alsof we geen lucht in onze tank meer hebben en dus naar het oppervlak toe moeten. Bij het duiken is de belangrijkste regel NOOIT je adem in te houden. Dus bij deze noodopstijging blazen we langzaam bubbeltjes uit. Een makkie! In totaal duiken we 48 minuten naar een maximum diepte van 14 meter.

Als al onze equipment weer uit elkaar is gehaald springen we voor de film een laatste maal van de bovenste dek van de boot het water in. Nog even lachen voor de camera met alle ~25 geslaagden duikers en we zijn weer op weg terug naar het Crystal dive resort. Eenmaal terug aan wal maken we de equipment schoon, vullen we onze duiklogboekjes in en maken we een foto voor het certificaat. We zijn geslaagd! 's Avonds drinken we met z'n allen een biertje en bekijken we de film die van ons is gemaakt. Ziet er allemaal leuk uit en dus kopen we een kopie ervan.

Nu we gecertificeerde duikers zijn zit het duiken helemaal in ons bloed. Helaas mogen we nu alleen nog maar tot 18 meter, dus hebben we besluiten een Advanced Diving Course erachter te doen! Bij deze cursus maken we 5 duiken en kunnen we kiezen uit verschillende specialiteiten onderwater, zoals; onderwater foto- videografie, naturalisatie (vissenkennis), duiken met behulp van een proppelermachine zoals James Bond, nachtduiken, en meer. Waarschijnlijk gaat Michael voor fotografie en Robin voor videografie. We zijn benieuwd wat ons te wachten staat!



(~02/02/2010)
Hallo allemaal!

We zijn op 1 februari per boot naar het eiland Ko Tao gevaren (ongeveer anderhalf uur varen). De enige reden dat we hier heen zijn gekomen is de ongelovelijk lage prijs voor een PADI open water dive cursus. Er zijn hier ongelovelijk veel bedrijfjes dat de prijs het laagste (9800Baht / 200Euro) ter wereld is en de kwaliteit hoog. Meteen toen we aankwamen zijn we naar het dive resort gegaan (100 meter van de pier) waar we al gereserveerd hadden: Crystal diving. Als je een duik cursus volgt krijg je veel korting op de accomodatie dus dit hadden we ook meteen geregeld. Eerst moet er je een paar handtekeningen zetten en medische gegevens invullen, door Robins Bronchitis en Michaels hoest moeten we naar de dokter voor een medische inspectie. Er is gelukkig niets ernstigs en er wordt goedkeuring gegeven om te mogen duiken.
Omdat we om 10:30 op het eiland arriveerden konden we hierna meteen het klaslokaal in om wat video's te bekijken samen met onze groep (zo'n 14 mensen). Het instructieboek is in het Nederlands maar de video's in het Engels, dit maakt het iet wat lastiger omdat je de vertaalslag moet maken. Na 3 video's bekeken te hebben en wat vragen te hebben gemaakt is het genoeg geweest voor de eerste dag en gaan we wat eten in het dorpje.
De volgende dag hebben we eerst wat theorie behandeld en video's bekeken. Hierna mochten we onze uitrusting op komen halen: Een masker, snorkel, zwemvliezen, BCD (Buoyancy Control Device), lucht slangen en uiteraard de gasfles. We oefenen een paar keer om alles in en uit elkaar te halen voordat we naar het zwembad lopen. In het zwembad doen we veel oefeningen zoals bijvoorbeeld: je masker onder water af en weer op doen, je luchtslang weg gooien en weer proberen terug te vinden, je gewichten onderwater uit en weer aan doen, ademen met behulp van de gasfles van je buddy, etc. In totaal zijn we 3 uur bezig in het zwembad.
Vandaag hebben zijn we om 7 uur 's ochtends per boot vertrokken naar "Mango bay", een perfecte plek voor de eerste duik in zee. Met de "Giant Stride" methode springen we vanaf de boot het water in. Hier duiken we naar 10 meter en doen wat oefeningen, ook zien we veel vissen. Na de lunch duiken we nogmaals 45 minuten onderwater om het een en ander te oefenen. Rond 1 uur keren we terug naar het resort om wat theorie over duikschema's te leren. Hierna hebben we meteen het theorie examen (!) en we slagen allebij met 90 en 94% van de 50 vragen goed beantwoord. Een aantal dingen die we geleerd hebben:
-Wat gebeurd er met lucht en dus je longen / oren onder water?
-Wat zijn de handsignalen om onder water te communiceren?
-Wat en hoe voorkom je decompressieziekte en stikstofnarcose?
-Hoe maak je een duikschema? (Belangrijk is hoeveel tijd tussen je duiken zit i.v.m. de hoeveelheid stikstof in je lichaam)
-Wat doe je als je onderwater zonder zuurstof zit?

Morgen gaan we de laatste twee duiken maken naar 18 meter diepte, als we de oefeningen onder water goed kunnen voordoen krijgen we ons certificaat waarmee we zelfstandig (altijd met minimaal 2 personen) tot 18 meter mogen duiken. Mochten we in Nederland willen duiken moeten we een plaatselijke orientatie duik doen. Morgen gaat er tevens een camera man met ons mee om een film van ons te maken. Waarschijnlijk gaan we hierna nog een vervolg cursus doen zodat we tot 30 meter mogen duiken, waar je meer interessante dingen kunt bekijken.

Groetjes!
Michael en Robin.